14 Mayıs 2011 Cumartesi

Dünyanın En Büyük Kazası

Dünyanın En Büyük Kazası
Dünyanın En Büyük Kazası
Dünya tarihine geçen en büyük kaza, bilinenin aksine bir otomobil veya uçak kazası değil. Binlerce insanın hayatını kaybettiği, birçok ülkenin bu durumdan zarar gördüğü ve koca bir bölgenin tamamen boşaltıldığı bir kaza_SSCB'nin Soğuk Savaş dönemlerinde yaptığı nükleer araştırmalar, başlarına büyük belalar açtı. Çılgın Ruslar, yine çılgın deneylerine devam edip koca Prypiat'ı hayalet şehire çevirdi. 26 Nisan 1986 sabah 01.26 sularında meydana gelen Çernobil Faciası, bugün hala dünyada etkisini sürdürmektedir. Tarihin en büyük sosyo ekonomik felaketi olarak gösterilen, 200 bin kişinin yaşadığı yeri boşaltmak zorunda kaldığı, olayın yaşandığı ilk 3 ay içerisinde 4000 kişinin öldüğü bu felaket, insanlık tarihinin başına gelen en kötü olaylardan bir tanesi olarak gösterilir.
Maddi kayıp 200 milyar dolar civarını bulup, 4,5 milyon kişi direkt olarak patlamanın yarattığı radyasyondan etkilendi. Günümüzde halen Türkiye(Karadeniz Bölgesi), İsveç ve Norveç ülkeleri başta olmak üzere, Balkanlar, Doğu Avrupa, Kuzey Asya ülkeleri Çernobil Faciası'ndan nasibini almakta. Artan kanser vakaları, Çernobil'de yaşanan patlama yüzünden olduğu bilimadamları tarafından bildiriliyor. Peki, bir nükleer reaktörde oluşan infilak, nasıl olur da tüm dünyayı bu kadar etkileyebilir?
Prypiat, Çernobil Reaktörü'nün bulunduğu, bugün Ukrayna'ya bağlı ancak hiç bir yaşam formunun olmadığı bir şehir. Hayalet şehir desek daha doğru olur. 1986 senesinde yaşanan bu patlamanın etkisi Hiroşima'ya atılan atom bombasından 1000 kat daha büyüktür ve oluşan radyoaktif zehirli gazlar havaya karışarak kutuplara kadar ulaşmıştır. Sadece 1998 senesinde, üzerinden 12 sene geçmesine rağmen ufak çapta 9 adet kayıtlı patlama yaşanmıştır. Bu da Çernobil'in hala aktif olarak radyasyon yaydığını göstermektedir. Yetkililer, reaktörün etrafını ve patlayan çekirdek zeminini özel bir betonla kapatmış fakat, alınan basit önlemler Çernobil'in aktif zehir salgılamasının önüne geçememiştir.
Güncellenen rakamlara göre 1986 senesinden beri Çernobil Faciası yüzünden ölenlerin sayısı 20 milyonu geçmiş vaziyette.Prypiat ise tamamen hayalet şehire dönüşmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder