14 Mayıs 2011 Cumartesi

Dünyanın En Büyük Nükleer Bombası

Dünyanın En Büyük Nükleer Bombası
Dünyanın En Büyük Nükleer Bombası
Hem dünyanın en büyük nükleer bombası, hem de dünyanın en büyük patlaması.. İkisi bir arada! Sovyet yapımı bu atom bombası, tarihte gelmiş geçmiş en büyük nükleer silah olarak litaratürdeki yerini aldı.
30 Mart 1958"de yapımına başlanan ve 23 Ekim 1961"de yapımı biten bu atom bombası, içerisinde 100 megaton gibi sıkıştırılmış bir çekirdek gücü bulunduruyor. Bu da Japonya'ya atılanlardan 6500 kat daha kuvvetli bir bomba anlamına geliyor. Çok uçuk bir değer..
Denemelerde Tu-95 tipi bir uçak kullanılmış ancak bomba bir türlü uçağın içine sığmamıştır. Farklı bir uygulama kullanarak nükleer silahı bir şekilde uçağın altına monte edebilen Rus teknisyenler, ilk tehlikeyi bombayı vinçten düşürerek geçirmiş. Ancak hiçbirşey olmamış. TU-95 denemeler için havalandığında 8000 metreden bombayı boşluğa bırakmış. Bu kocaoğlan da 4000 metreye gelince patlatılmış. Alınan sonuçlar beklenenin de üstünde çıkınca, Batı kesimini bir telaş almış. Bomba patladıktan sonra etrafa yaydığı şok dalgaları tam 3 defa dünyayı dolaşmış. Dünya tarihindeki en büyük etkiye sahip bu atom bombası, patladığı anda çıkardığı enerji güneşinkinin %2'si idi. Ruslar yaptıklarının biraz abartıya kaçtığını anlayarak hidrojen ve füzyon çalışmalarına son vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder