12 Mayıs 2011 Perşembe

En Sıradışı Ruhsal Bozukluklar

En Sıradışı Ruhsal Bozukluklar
1. Stockholm Sendromu: İlk kez 1973 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de bir banka soygunu sırasında esir alınan rehinelerin, beraber geçirdikleri süre içinde soyguncularla duygusal bağ kurarak onlara yardım etmeleri sonucunda tanımlanmıştır. Kendisini esir alan kişiye sempati duyma durumu olarak tanımlanabilir.



2. Diyojen Sendromu: Bu sendrom bir hayvan gibi yaşamayı seçen Yunan filozofu Diyojen ile ilişkilendirilir. Özellikle yalnız yaşayan yaşlılarda görülen Diyojen Sendromu'nda kişiler günlük bakımlarını yapmamaya başlarlar, çöp biriktirirler, kanayan yaralarıyla bile ilgilenmezler.


3. Paris Sendromu: Bu sendrom ilk kez Paris'i ziyaret eden Japon turistlerde görüldü. Filmlerde gördükleri Paris ile gerçeği arasındaki farklılıklar sonrasında yaşadıklar şok sebebiyle pek çok Japon turistin tedavi görmesine neden olan sendromdur.


4. Kudüs Sendromu: Kudüs şehrinin ziyaretiyle ortaya çıkan ve kişilerde dini temalı obsesif rahatsızlıklar görülen ruhsal bozukluktur. Kişiler kendilerini dini lider olarak görmeye başlarlar ya da arınma duygusuyla kendilerini tamamen dine verebilirler.


5. Stendhal Sendromu: Sanat eserlerini izlerken büyülenme hali sonucu bayılma, halisünasyon görme ve kalp çarpıntısı gibi belirtilerin ortaya çıktığı sendromdur. İlk kez ünlü yazar Stendhal'in Floransa'yı ziyaretinde bu belirtileri yaşaması sonucu görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder